Blogg

Barn, kaos og fine bilder

Barn, kaos og fine bilder <3

Jeg har lenge tenkt på å ta opp et tema som jeg vet angår mange.
Dette med at kunder har gått fra fotograferingen, svette i luggen, og med følelsen av at HER
kan det vel umulig ha blitt noen bilder, ungene hørte jo ikke i det hele tatt, eller bare gråt ol. De har kanskje også sett andres bilder, hvor barna sitter pent og smiler, og tenkt hvordan fikk de det til, hvordan klarte de å få de små til å sitte rolig hele tiden og smile?

Og så kommer de på bildevisningen i etterkant, og sier etter å ha fått sett bildene at:
«oi, det ble mange fine bilder jo!»

Og det er dette jeg har lyst til å skrive litt om. For veldig ofte satt ikke andres barn så veldig rolig de heller. Ikke hele tiden. Selvfølgelig er det noen som sitter mer rolig enn andre, eller som elsker å bli tatt bilder av, eller som rett og slett hadde en god dag.
Og alderen spiller selvfølgelig også inn.
Barn er veldig forskjellige, som oss voksne, og de kan også ha en dårlig dag.

Men ofte, iallfall når de små har gått over fra baby til å bli barn som kan bevege seg avgårde, har fått egne viljer, er nysgjerrige på alt nytt, men som ikke har rukket å bli veldig store ennå, eller som er søsken som hauser hverandre opp, så går det ikke alltid helt etter planen og ideene man hadde i hodet.
Barn er nemlig ikke forutsigbare, og det er vel et utsagn som sier at: «en ting som er sikkert med barn, er at ingenting er sikkert». Noe jeg synes passer veldig bra, og som i grunn gjør at det å ta bilder av de små er veldig gøy.

Det holder gjerne med noen øyeblikk innimellom, for at fotografen skal få fanget de på «film», før de små får løpe litt igjen, rase litt fra seg osv, og et lite (eller stort) smil trenger ikke være lenge på leppene for at kamera skal klare å forevige det.
Og jeg er også litt opptatt av at de små skal få være små, bevege på seg, og gjøre dette i sitt tempo, og ikke bare måtte sitte rolig.
Så mange ganger tar jeg gjerne bilder av barna i situasjoner, og lar de få være litt fri, og ofte dukker da motivene opp av seg selv, som jeg igjen kan få fanget.
Jeg prøver å få kontakt med de små, prøver å gjøre det gøy å være på studio, finne ting de kan synes er gøy å holde på med, sitte på/i osv, noen ganger går det en stund, andre ganger bare litt, men her holder det altså ofte med et lite øyeblikk for at du skal sitte igjen med et flott bilde av den lille.

Jeg kjenner godt igjen følelsen selv som forelder med mine egne små, selvom jeg som fotograf egentlig vet hvordan det er. Sliten i topplokket av ungene som bare ikke skulle gjøre det jeg hadde tenkt (for selvom jeg vet hvor mye eller lite jeg kan forvente av tre små, hadde jeg noen ideer jeg håpet vi skulle få til likevel), og hyl og grin når de bare ikke vil mer, har jeg også flere ganger tenkt at vi får bare gi oss, det fikk bli som det ble.
Og jeg som fotografen har jo sett på bildene underveis, og vet det ble flere bra. Men akkurat
der og da kjennes det likevel ikke sånn.
Så jeg skjønner godt at mammaer og pappaer noen ganger kan føle seg litt matte etter en time.

Men da er det desto hyggeligere å kunne dele et bilde eller fler med dem på sosiale medier eller på bildevisning i etterkant, og se at de lyser opp og ikke lenger føler at det hele var håpløst likevel.
For det er veldig, veldig sjelden at vi har behøvd å ta bildene på nytt.

Og husk, bildene du ser på nettet av andres barn forteller ikke noe om hvordan deres fotoseanse gikk. Kanskje hadde de en like slitsom dag som dere?
Noen ganger synes jeg også blinkskuddene eller de morsomste bildene er de hvor det er «slik vi kjenner dem» og kanskje bare fullt kaos. :-)

Det jeg vil fram til, er at fortvil ikke selvom du følte at barna dine ikke gjorde som de skulle under fotograferingen, for du er ikke alene om dette, og det går veldig ofte mye, mye bedre enn du tror!
Har du kanskje ikke turt å prøve engang for du tenker at dine små sikkert er for aktive?
Gi dem og meg en sjanse, så skal vi se om vi ikke får til noe likevel.
Og stress ikke ovenfor meg, jeg vet hvordan det er, og dømmer ingen. Jeg har nok med å holde kontroll på mine egne tre barn. Hihihi….

Jeg vil gjerne dele noen bilder fra forskjellige fotograferinger av mine små, hvor dere kan se hvordan de fine bildene jeg har delt på nett, også hadde kaotiske situasjoner før eller etter.
 

image
Dette til høyre som ble brukt i reklame for tøyet de har på, og som ble et skikkelig koselig bilde med samhold, mellom to søsken, et tvillingpar.
Og det til venstre da som viser at de krangler om stolen.

 

image
Og her hvor tanken var å lage en hyggelig serie med cake smash-bilder, hvor de fleste pleier å være fornøyde med å få kake, men ikke mine små. Hohoho…. iallefall ikke en av dem. Det vil si, jeg fikk flere fine innimellom, men jammen var det en som ikke synes at dette var like gøy hele veien.

 

image
Det er som sagt ikke alltid like lett å skulle få tre søsken til å sitte rolig på samme bilde, og en kan føle der og da at det bare var kaos, men jammen holder det også her med noen blinkskudd for at du skal få de bildene du trenger til å henge på veggen.

image

 

image
Og så er det vel en kjennsgjerning at de små gjerne skal ha de samme tingene, selvom det er mange like eller nesten like ting å velge mellom.
Søskenkjærligheten er herlig! Hohoho…
Jeg synes dette bildet er et veldig morsomt bilde, og typisk for mine små! Det er gøy å sitte igjen med noen slike også, som minner deg på hvordan tiden egentlig var, for det er vel sånn dagene for de fleste er, ikke sant? Litt opp og litt ned….

 

image
Og så jeg bare dele dette til slutt, som jeg synes er superherlig!
Hvor de har slåss og kranglet, og så har de et øyblikk hvor de virkelig er sammen og ler, og som veier opp for de andre stundene. Nei, man ser ikke ansiktet på begge, og det er ikke et «perfekt» bilde, men jammen går det rett i hjertet! Iallefall på meg! <3

Dette innlegget ble publisert i Barn, Blogg og merket , , , , , , , , , , , , , , , . Legg permalenken i favoritter. Kommentér eller legg igjen en trackback: Tilbakesporings-URL.

Skriv en kommentar

Your email is never published nor shared. Obligatoriske felter er markert med *

Du kan bruke disse HTML-taggene og attributtene <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*